2014. május 6. napján hatályba lépett a fluortartalmú üvegházhatású gázokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 517/2014/EU rendelete. Ennek értelmében a teljesen új alapokra helyezett fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos nemzetközi szabályozás nyomán életre hívott Nemzeti Klímavédelmi Hatóság fogja össze és ellenőrzi a klímák útját a vásárlástól egészen a beüzemelésig.

Jó ha tudja….

Vásárlás előtt olyan képesített klímaszerelőt kell keresni, aki rendelkezik F-Gáz azonosítóval (Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által elismert).

A szerelőtől kapott, kitöltött és vonalkóddal ellátott Telepítési Tanúsítványt (minta innen letölthető) be kell mutatni a vásárlás helyén (vagy e-mailen eljuttatni). Ezen tanúsítvány II. részét tölti ki forgalmazó és regisztrálja be a https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu címen.

Miután a felszerelés megtörtént a szerelő ezt is rögzíti a Hatóság rendszerében.

Magánszemélyként az alábbi esetben kell szintén regisztrálni a Klímavédelmi Hatóság honlapján: „A Klímagáz adatbázisba azon természetes személyeknek és vállalkozásoknak kell regisztrálni, akik 5t széndioxid egyenérték feletti F-ÜHG-t és/vagy 3 kg feletti ORLA-t tartalmazó (azaz szivárgásvizsgálatra kötelezett) berendezés (alkalmazás) tulajdonosai vagy üzemeltetői. A regisztráció menetéről a nyitólapon található “Útmutató regisztrációról” dokumentumból részletesen tájékozódhat.”

Ide vonatkozó jogszabályok az alábbi linken érhetőek el:
http://nkvh.kormany.hu/klimagazokkal-kacsolatos-szabalyozas

Felmerülő egyéb kérdésekben iránymutató lehet az alábbi link: http://nkvh.kormany.hu/gy-i-k-k